Przepiśnik

Przedszkole Publiczne w Łosiowie

Łazanki

  1. Ugotować kapustę kiszoną, odcedzić i pokroić
  2. W osobnym garnku zeszklić cebulę z czosnkiem i dodać pokrojoną kiełbaskę.
  3. Do całości dodajemy kapustę kiszoną i listki laurowe i ziele angielskie smażymy przez 15 minut.
  4. Wszystkie składniki mieszamy z wcześniej ugotowanym makaronem łazankowym.
  5. doprawiamy do smaku solą i pieprzem

 

Składniki:

  • 200 g makaronu łazanki
  • 1 pętko kiełbasy podwędzonej
  • 400 gram kapusty kiszonej
  • 2 szt. Średniej cebuli
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 10 łyżek oleju do smażenia
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • Pół łyżeczki soli i pieprzu

 

 

 

Zupa dyniowa

Składniki:

  • 800 gram dyni
  • 250 gram ziemniaków
  • 25 gram masła
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka carry
  • 1 łyżeczka imbiru mielonego

 

  1. Dynię i ziemniaki obrać ze skórki i pokroić w kostkę
  2. W garnczku zeszklić na maśle pokrojoną cebulę i czosnek oraz dodać dynię, smażyć aż składniki będą miękkie.
  3. W osobnym garnku ugotować bulion
  4. Dodać ziemniaki jak będę pół miękkie tzw. All –Dente, dodać z miksowaną cukinię
  5. Wszystkie składniki wymieszać i gotować do miękkości.
  6. Można dodać śmietanę 30% oraz pestki dyni lekko uprażyć

 

 

 

Zupa pomidorowa

Zupę pomidorową najczęściej przygotowuje się z ugotowanego dzień wcześniej rosołu. Do rosołu dodajemy koncentrat pomidorowy i śmietanę i dokładnie mieszamy. Podgrzewamy na małym ogniu co chwilę mieszając.

Poniżej przepis jak przygotować zupę pomidorową od samego początku.

 

Składniki:

    • Włoszczyzna
    • 200 gram koncentratu pomidorowego
    • 200 gram pomidorów
    • 250 gram Śmietany 18%
    • 1 płaska łyżka wegety
    • 3 liście laurowe
    • 2 ziarna ziela angielskiego
    • 100 gram białego ryżu
    • Natka pietruszki

 

    1. Nastawiamy bulion lub rosół z dnia poprzedniego,
    2. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie i gotujemy doprowadzamy do wrzenia
    3. Dodajemy przecier pomidorowy i gotujemy ok 10 min
    4. Pomidory obrać z skórki i podsmażyć najlepiej na maśle
    5. Mieszamy śmietanę z odrobiną zupy aby zahartować śmietanę żeby się nie zwarzyła i dodajemy do zupy
    6. Ugotowany wcześniej ryż dodajemy do zupy i doprowadzamy do wrzenia
    7. Na koniec możemy dodać natkę pietruszki
    8. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem

 

 

Gulasz z ryżem

Składniki:

mięso gulaszowe 1 kg

marchew 1 szt

papryka czerwona 1 szt

papryka żółta 1 szt

Czosnek do smaku

Liść laurowy suszony 1 szt

woda 200 ml

kostka rosołowa1 szt

mąka 3 łyżki

przecier pomidorowy 1 szt

ryż 2 szt

sól do smaku

pieprz do smaku

oliwa do smaku

Ziele angielskie całe 4 szt

 

  1. Mięso umyć. Pokroić w kostkę i opruszyć mąka, podsmażyć na oliwie może być olej lub smalec 
  2. Cebulę z czosnkiem zeszklić na oliwie 
  3. Przełożyć do rondla, wlać wodę (ciepłą) i dodać kostkę rosołową lub wywar -bulion mięsny, ziele angielskie, sól, pieprz, liść laurowy, zmiażdżony czosnek.
  4. Dusić od. 30 minut, do miękości składników 
  5. Marchewkę obrać, pokroić w kostkę podobnie pokroić paprykę i dodać do mięsa. Poddusić.
  6. Całość zagęścić mąką i doprawić do smaku.